Margreet volgt de BBL-opleiding Verpleegkundige niveau 4

Complexe zorgvragen vind ik het meest interessant

Je leert zoveel in de zorg

“Complexe zorgvragen vind ik het meest interessant,” aldus Margreet Schut die voor haar BBL-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) op locatie de Viermaster van Zorggroep Apeldoorn e.o. werkt. Toch is het een flinke uitdaging: “Het is pittig, door werken en studeren te combineren is het veel drukker,” maar iedereen is nodig om de beste zorg te blijven bieden. “Er zijn mensen nodig die de boel draaiende houden.”

Een flinke uitdaging

De cliënt staat zonder twijfel altijd op de eerste plaats

Margreet gaat een flinke uitdaging niet uit de weg. Ze begon, nu alweer zes jaar geleden, als helpende niveau 2 en knokte haar weg naar boven. Tegenwoordig is ze bezig met haar opleiding op niveau 4. “Dat is geweldig. Natuurlijk, soms kom je jezelf tegen, maar je leert zoveel. Op niveau 4 leer je echt naar de cliënt te kijken. Wat heeft deze persoon nodig?”

De cliënt staat bij Margreet zonder twijfel op de eerste plaats. “Hoe druk het ook is, de mensen merken echt of je je werk met heel je hart doet. Wanneer je dan goed op een situatie hebt ingespeeld en je krijgt ineens een schouderklopje, dan voel je dat je het goed doet. Je hebt die persoon een glimlach kunnen bezorgen.”

Daar doet Margreet het allemaal voor, ook al is het soms lastig. Want op de locatie waar ze werkt, de Viermaster, komen ook mensen van haar eigen leeftijd die door bijvoorbeeld een auto-ongeluk in een zorginstelling belanden. “Soms wel even slikken. Dat had mij ook kunnen overkomen. Dat ik daar dan voor mag zorgen, die mensen toch een goede tijd mag bezorgen, dat doet veel met me.”

Werken en studeren combineren is pittig, maar je leert zóveel

Een hecht team

De sfeer en collegialiteit op de afdeling is heel goed, vertelt Margreet: “Er heerst echt een teamgevoel op de afdeling. We staan voor elkaar klaar en vragen hulp als we het even niet weten. Iedereen staat ook open voor ontwikkeling.” Zo blijft elke afdeling doorgroeien en gericht op de beste zorg voor de cliënt.

Margreet vindt het bijzonder hoe Zorggroep Apeldoorn e.o. ruimte geeft aan ontwikkeling, door bijvoorbeeld scholing of via enquêtes over verbeteringen. “Iedereen mag meedenken over de organisatie. Je kunt echt je mening kwijt en er wordt goed naar iedereen geluisterd.” Zo is er voor elke medewerker ook ruimte voor ontwikkeling en groei.

Het is belangrijk werk

Dat je voor anderen kan zorgen en ze een glimlach biedt, dat vind ik zo bijzonder

Over de werkdruk in de zorg is Margreet duidelijk: “Ja, soms moet je even pauze houden, op adem komen, en dan weer doorgaan. Ik hou niet van zeuren, maar wil doorwerken. Het is belangrijk werk; je doet je ding en doet je best. En die werkdruk heb je op andere plekken natuurlijk ook.”

“Ik vind dit echt het mooiste beroep. Dat je voor anderen kan zorgen, ze een glimlach biedt, dat vind ik zo bijzonder.” Daarom blijft Margreet doorgroeien binnen de organisatie en zet ze zich in voor elke persoon die ze mag verzorgen: “Ik probeer het verhaal achter de cliënt te horen. Er echt voor ze te zijn. Prachtig.”

Meer verhalen

Triageverpleegkundige Heleen

Triageverpleegkundige Heleen

Lees het verhaal van Heleen   
Gastvrouw Hermien

Gastvrouw Hermien

Lees het verhaal van Hermien   
Fysiotherapeut Fatih

Fysiotherapeut Fatih

Lees het verhaal van Fatih