Paramedici Monique en Arianne

Therapie op Locatie
Meer over Therapie op Locatie

‘Waarbij wij voor januari hoofdzakelijk aan huis kwamen voor behandeling, richten wij ons in 2023 alleen op behandeling op onze vier hoofdlocaties’, zegt fysiotherapeut Monique Pol die met ergotherapeut Arianne de Groot vertelt over de veranderingen van de paramedische zorg.

Arianne voegt toe: “We werken daarbij multidisciplinair en dat wordt zowel door de cliënt als therapeut als prettig ervaren.’

Alles onder één dak

We werken intensief samen om voor onze cliënten het optimale resultaat te behalen

“Kun je iets vertellen over de nieuwe manier van werken?” vragen we Arianne: “Ja, het unieke is dat we fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek onder één dak hebben gebracht. We werken intensief samen om voor onze cliënten het optimale resultaat te behalen. Als cliënten meerdere therapieën tegelijk volgen kan dit aansluitend en op dezelfde dag gepland worden. En mocht één van onze therapeuten tijdens een behandeling een andere hulpvraag ontdekken, dan kan de desbetreffende discipline daarvoor gelijk gevraagd worden.”

De therapieën

En wat houden de verschillende therapieën in en wat zijn de resultaten? Monique: ‘De fysiotherapeut is het meest bekend. Deze wordt ingeschakeld bij klachten van lichamelijke aard zoals pijn of beperking. Maar ook bij een aandoening zoals de ziekte van Parkinson, of na een beroerte. De ergotherapeut geeft behandeling en adviezen als er belemmeringen zijn bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, zoals wassen en aankleden, huishouden, boodschappen doen of koken. En mochten mensen problemen hebben met communiceren, slikken en/of eten dan kan daar onze logopedist bij helpen. Dan kan er een probleem zijn met het binnenkrijgen van voldoende voedingstoffen, of omdat bepaalde voeding moeilijk te eten is. Dan schakelen we de diëtist in.”

Samenwerken aan zelfredzaamheid

Doel is dus mensen te helpen zelfredzaam te blijven? Arianne: “Dat is inderdaad ons doel. Het werk van de ergotherapeut wordt bijvoorbeeld, vaak gerelateerd aan het inzetten van hulpmiddelen en aanpassingen in en om de woning. Wat minder bekend is dat we ons ook bezighouden met cognitieve problematiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geheugenproblemen en problemen met plannen. Daarnaast geven we bijvoorbeeld ook adviezen over energieverdeling op een dag.

We werken als multidisciplinair team regelmatig samen. Bij de ergo- en fysiotherapie draait het dan meestal om de mobiliteit. Logopedie en ergotherapie werken bijvoorbeeld samen bij problemen met communicatiemiddelen zoals mobiele telefoon en laptop. En indien gewenst wordt de diëtetiek betrokken bij bijvoorbeeld verminderde eetlust of ongewenst afvallen.”

Verdere ondersteuning

Monique geeft aan dat er niet alleen actief geoefend wordt met de cliënt om zijn of haar functioneren te verbeteren, maar dat er ook gekeken wordt naar de partner of mantelzorger: “Vaak zijn deze mensen overbelast door alle hulp die ze willen bieden. De verschillende betrokken disciplines kunnen hen ook begeleiden en adviezen geven om overbelasting te voorkomen. Wij vinden het heel belangrijk dat onze cliënten thuis zo lang en optimaal mogelijk kunnen blijven functioneren.”

Meer weten over therapie op locatie? Klik hier! 

Meer verhalen

Mandy en Maud – Verzorgende IG

Mandy en Maud – Verzorgende IG

Lees het verhaal van Mandy en Maud   
Triageverpleegkundige Heleen

Triageverpleegkundige Heleen

Lees het verhaal van Heleen   
Gastvrouw Hermien

Gastvrouw Hermien

Lees het verhaal van Hermien