‘Wat ruikt het hier heerlijk!’ Een veelgemaakte opmerking van bezoekers van De Viermaster. Sinds begin dit jaar komt het eten namelijk niet altijd meer uit de centrale keuken, maar wordt er gekookt op de afdeling zelf. Waarom is dit zo? En wat brengt het samen koken teweeg?
Het is zaterdagmiddag en in De Viermaster, woonlocatie voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, en het is een gezellige boel. De één heeft bezoek over de vloer en de ander is aan het fietsen op de hometrainer in de woonkamer. In de woonkamer zit André Man. Hij is van oorsprong instellingskok en werkt sinds augustus als één van de servicemedewerkers Eten en Drinken bij de organisatie. Elk weekend kookt hij op een afdeling. Voornamelijk bij De Viermaster, maar ook in Het Zonnehuis en Pachterserf. Dit doet hij niet alleen, want de bewoners doen met hem mee.
Intiem
‘Door het samen koken is de maaltijd een gezellig moment op de dag geworden, waar alle cliënten ook naar uit kijken. Het is een intiem en persoonlijk en zorgt voor verbinding’, aldus André. ‘Het is meer dan een noodzakelijke behoefte.’ Elk weekend heeft hij dezelfde routine. ‘Ik begin altijd met een rondje over de afdeling. Dan kijk ik even hoe het met iedereen gaat.’ Vervolgens gaat hij aan de slag met de boodschappen. ‘De cliënten bepalen zelf wat ze willen eten. Ik houd natuurlijk wel in de gaten of het voedzaam en betaalbaar is. Anders eten we elke week patat en pizza’, lacht hij. ‘Vervolgens doen we boodschappen en gaan we aan de slag. De bewoners helpen mee met snijden en alle andere voorbereidingen. We doen het echt samen. Er is zelfs een blinde bewoonster en ook zij helpt mee.’ Het koken op de afdelingen heeft volgens André vele voordelen. ‘Er ontstaat een bepaalde saamhorigheid. Ook is het eten veel gezonder omdat het dagvers is.’
Deze nieuwe werkwijze past bij de visie op eten en drinken. De kern van deze visie is dat we het eten dichterbij de bewoner gaan vormgeven. Op deze manier kan iemand kort voor het eetmoment nog aangeven wat er gegeten wordt. De komende tijd wordt dit op alle afdelingen uitgerold. Stap voor stap.
Het team van servicemedewerkers bestaat naast André ook uit Chris Voskamp, Vincent Saija en Jolanda Limpers. Chris is het aanspreekpunt van het team. Hij heeft de overstap gemaakt van de centrale keuken naar het koken op de afdeling. ‘Het is een grote verandering. Voorheen kookten we zo voor 350 cliënten. Nu koken we voor 12 tot 24 mensen. Toch vind ik het een fijne manier van koken. Het is veel persoonlijker’, vertelt Chris. Door het koken op de afdeling heeft hij nu ook contact met de cliënten. Ook bewoners met dementie. ‘Dat was wel wennen, want ik had daar in de keuken niet veel mee te maken. Maar daar leer je mee omgaan en het hartstikke mooi om hen te zien genieten. Wij willen hen het thuisgevoel meegeven.’
Samenwerking
‘Door het samen te koken laat je bewoners zien dat zij op de eerste plaats staan. Wij zijn in dienst van bewoners.’ Chris maakt veel mooie momenten mee tijdens het koken. ‘Ik vind het heel bijzonder dat er bewoners zijn die eerst vragen of er een kok langskomt voor ze andere plannen maken. Het koken willen ze namelijk niet missen.’
De samenwerking met zijn collega’s geeft Chris ook veel energie. ‘We doen het echt met z’n vieren. We werken allemaal hard voor onze bewoners. Dat doe we natuurlijk met heel veel liefde.’
Herinneringen
André: ‘Wanneer je kookt zoals ze gewend waren, dan roept dat herinneringen op. Bijvoorbeeld door de geur van het eten. Als je dat lukt, dan ben je binnen. Dan kun je als kok niets meer fout doen’. Ook voor vandaag staan er weer voorbereidingen op het programma. Wat er op het menu staat? André: ‘Doperweten en wortelen met aardappelpuree en gestoofde kabeljauw. Een favoriet menu.’